Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Μια αρκούδα με... βιολοντσέλο στον ποταμό Σακουλέβα!

Μια αρκούδα, ύψους πέντε μέτρων, που παίζει… βιολοντσέλο έκανε την εμφάνισή της σήμερα στον ποταμό Σακουλέβα! Πρόκειται για ένα εξαιρετικό, όσο και πρωτότυπο έργο, του Γιώργου Μπαρδάκα, στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας στο εργαστήριο γλυπτικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.



Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γιώργος Μπαρδάκας, στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «Μια πανέμορφη ακριτική χαραδρούπολη, στο Βορειοδυτικό διασυνοριακό τρίκρατο της χώρας, ένα βαλκανικό σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, με μια δυσανάλογα μεγάλη τοπική «αρκούδα», την πολιτιστική της παρουσία, που όμως ,παρά το μέγεθός της, δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από τον εαυτό της και να στραφεί πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά, στα 4 σημεία του ορίζοντα, όπου είναι στην ουσία και παντοδύναμη και τετραπέρατη!
Δεν ξέρει, δεν γνωρίζει ούτε τα παιδιά, ούτε τα εγγόνια της, δεν ψηφίζουν άλλωστε σε αυτό τον τόπο! Δεν τα ξέρει, δεν τα αναζητεί! Λίγοι …κι ελεγχόμενοι στον τόπο μας!
Δεν θέλει ούτε πρεσβευτές της σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο, απόφοιτους των σχολών της! Εδώ και τη σχολή καλών τεχνών άστεγη την έχει, υπαίθριες αρκετές παρουσιάσεις έργων των φοιτητών της!
Μια Φλώρινα "αρκούδα" αλλά χωρίς δόντια, παίζει μόνο... επιτόπια μουσικά όργανα, κι αναλώνεται στην πολιτιστική της εσωστρέφεια, είναι μια «αρκούδα» αλήθεια τεράστιων διαστάσεων, που όμως της επιφυλάσσεται πάντα μικρότερο και πάντα εγκλωβισμένο ακροατήριο από το μέγεθος που της αναλογεί!
Ένα μικρότερο μερίδιο, στα πάντα, από το μέγεθος που της αναλογεί!
Χοροί και πανηγύρια σε… επιτόπιο στάσιμο περιβάλλον, σημειωτόν, 1 βήμα μπρος 1.
Μόλις μας έμαθε κι ο κάθε γύφτος και μας πασάρει κι αυτός την αρκούδα του!
Κι όμως η κάθε εσωστρεφής πολιτιστική (συνακόλουθα κοινωνική- πολιτική μας παρουσία) είναι η έκφραση της καθημερινής μας παρουσίας, της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς μας, την ολιγάρκειας ( ως έλλειψης θεμιτής διεκδίκησης) έως και του ραγιαδισμού μας, της ελάσσονος προσπάθειάς μας, της μη παραγωγής και δημιουργίας μας, πόσο μάλλον αδυναμίας μας προς πώληση, σε ανοιχτές αγορές των αγαθών, ούτε και της ίδιας της περιοχής μας, ως τουριστικό προϊόν!
Είναι η έκφραση του νωθρού εαυτού μας και της εσωστρέφειας, των χαμηλών πτήσεων και των κλειστών οριζόντων , παρά το μέγεθος που θέλουμε έχουμε ,στην καλλιτεχνική και πολιτιστική μας έκφραση, όσο και να θέλουμε να κομπάζουμε για αυτό!
Σαν περιοχή δεν μπορούμε να πετάξουμε , να ανοίξουμε τα φτερά μας σαν τον Ίκαρο, γιατί τα πλάνα μας είναι μονοθέσια και είναι βαριές οι… αρκούδες μας στην πτήση, χώρια που τρώνε μόνο για την πάρτη τους, να μας πάρουν όλους κάτω , στη χειμερία τους τη νάρκη!
Αρκούδα μας είναι η… νοοτροπία μας, μόλις πιάσουμε ένα πόστο να θέλουμε να βάζουμε υφιστάμενους μας πιο …κάτω από εμάς, που κι αυτοί με τη σειρά τους θα θέλουν να βάλουν πιο… κάτω από αυτούς! Ο κάθε ..γύφτος την… αρκούδα του!
Κι αν κάποιος έγινε κάπου ή κάπως.. αρκούδα κάποιου... γύφτου, με μιας θέλει να γίνει o ίδιος κι επί όλων μας …γύφτος!
Η’ να κορδώνεται κι η τελευταία… αρκούδα σαν γύφτικο σκεπάρνι , αν από σπόντα κάπου την πήραν.. τρίτη διαλογή , ελλείψει του …γύφτου της!
Το μάθανε κι οι αρκούδες από τα βουνά κι όλο κόβουν βόλτες… γύρω από τις εργατικές κατοικίες!
Στην Φλώρινα… είδε η αρκούδα τη… θωριά της, κι αγαλλίασε η καρδιά της !!! Η πολιτιστική μας… αρκουδολαγνεία!»


Η... αρκούδα θα βρίσκεται στον Σακουλέβα μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, στην περιοχή μπροστά από την Μητρόπολη.



Φωτογραφίες: Γρηγόρης Χατζηλάμπρου

35 σχόλια:

  1. Υπέροχο το κείμενο. Αποδίδει σχεδόν με ακρίβεια την κατάσταση της αρκουδοχώρας. Συγχαρητήρια στον Γιώργο όχι μονο για την σκοπτική ματια του και το ταλέντο του, αλλά περισσότερο γιατι προκειται για έναν καλλιτέχνη που αναδεικνύει τις δυνάμεις του - οχι μόνον τις εικαστικές - και απλώνει τα φτερά του, σε πείσμα όλων εκείνων που προσπάθησαν να τον καθηλώσουν στο έδαφος. Να τον χαίρονται μόνον όσοι τον αγαπούν.
    Εύγε Γιώργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να αγοραστεί από τον δήμο και να τοποθετηθεί κάπου στην πόλη...Τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι για ψωροδερκάρες... για κανένα λόγο! Πρέπει να πάει εξωτερικό να αναδειχθεί ο καλλιτέχνης!!

      Διαγραφή
  3. Ολόκληρο σουρεαλιστικό και ασυνάρτητο λογίδριο για να περιγράψει μια ασυνάρτητη αρκούδα. Εμείς που δεν κατέχουμε από υψηλή τέχνη ίσως και να είμαστε ευτυχισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να σε δουμε ρε φιλος να κανεις και εσυ αυτο το ασυναρτητο ... για ελα ...

      Διαγραφή
  4. Με τον ΔΕσπότη Καλαμαριάς και τον Αντιδήμαρχο Φλωρινας μήπως έχει καμιά συγγένεια ο καλλιτέχνης της αρκούδας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εντελώς άσχετο

      Διαγραφή
    2. Ναι έχει! Αλλά που κολλάει το ερώτημα? Αν η αρκούδα ήταν στον Αριστοτέλη θα σε πείραζε?

      Διαγραφή
  5. Μπράβο ρε Γιώργο!!!! Υπέροχη και η αρκούδα αλλά και το κείμενο! !! Πραγματικά πρέπει να μείνει εκεί! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο δεν είναι δικό του, δεν είναι κειμενογράφος αλλά καλλιτέχνης

      Διαγραφή
    2. τί όμορφη ζωγραφική στο κείμενο εκεί που λέει για την αρκούδα του γύφτου που θέλει να γίνει γύφτος μας

      Διαγραφή
  6. Μπράβο ρε Γιώργο!!Πολύ αξιόλογη πτυχιακή!!Είσαι υπέροχος!Συγχαρητήρια ρε φίλε! Κ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 11.48 πράγματι είσαι πολύ ευτυχισμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως οι αντιγραφές πάνε σύννεφο...

    Μην τους αφήνεις να εκμεταλλεύονται τα δικά σου πνευματικά δικαιώματα.

    http://florineanews.blogspot.gr/2015/10/blog-post_52.html#comment-form

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ..............ΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.......ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟ ΣΦΥΡΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΟ ΚΑΛΕΜΙ!!!!!!!!!!!ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ίσχυε αν δεν φούσκωνε κανείς σαν να το έκανε ο ίδιος

      Διαγραφή
  10. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΩΡΓΟ!
    Γιάννης Στρατάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι θέλει να πει ο ποιητής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μην ρυπαίνετε το περιβάλλον............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ε αφού ονομάζεται Μπαρδάκας η αρκούδα του σίγουρα θα αγοραστεί για να διακοσμεί κανένα πάρκο στην Φλώρινα. Αλίμονο σε όσους δεν ονομάζονται Μπαρδάκας στην Φλώρινα .Ιστορίες για ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπραβο χιλιες φορες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπράβο Γιώργη, υπέροχο!!.
    Βρε θηρίο εσύ νικάς και κείνη την ηλεκτροσυγκολλήτρια από το flashdance σε έμπνευση. Μόνο στο μαλλί σε κάνει ζάφτι.
    Βαγγέλης Σιδηρόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. παιδιά 3 του κάνανε μύνηση μάθαμε!
    βαράτε τον όλοι, α ρε Φλώρινα κατακαημένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν κτυπήσει κανας κεραυνός την αρκούδα τρανσφόρμερ και ζωντανέψει, θα σας φάει όλους εσας τους κατεντρεχείς και εγώ θα κρατώ το βιολοντσέλο, κτυπώντας και καμια χορδή που και που!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολλά Μπράβο ! Μακάρι να παραμείνει στο ποτάμι της Φλώρινας για πάντα ! Συγχαρητήρια στον φοιτητη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ο κομπλεξισμος διακατέχει βλέπω αρκετούς Φλωρινιωτες.
    Έτσι μια ζωή πίσω η Φλώρινα. Αναρωτιεμαι τα ιδια θα λεγατε αν το ειχε φτιαξει ενας αλλος φοιτητης κ οχι Φλωρινιωτης? Οσο αφορα την αναμιξη του Δεσποτη κ του Αντιδημαρχου πρεπει να σας εχει γινει το μυαλο πουρες για να συσχετιζετε οτι ναναι πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν ήτανε ή ζήλεια ψώρα θα την είχε όλη ή χώρα λεει μια σοφή παροιμία...ας ησασταν άξιοι νακανατε κ εσείς ένα τέτοιο έργο σαν αυτο ...αλλά επειδή δεν είσαστε γράφετε ότι κακια σας ερχετε στο άδειο κεφάλι σας..Μπράβο αγόρι μου πολλά πολλά συγχαρητήρια πάντα επιτυχίες στην ζωη σου...είμαστε υπερήφανοι για εσένα κ σε καμαρωνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καλη η σιδερενια αρκουδα θα τη προτιμουσα με ενα αρκουδακι και οχι με βιολεντσελο ωραιο καλιτεχνιμα αλλα σαν πολιτης δε με αρεσει να το βλεπω μεσα στο ποταμι αισχος τα υπολιπα εργα τι απεγιναν δεν ειχαν μεσον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμε 11.09 συμφωνώ σε όλα αλλά σε παρακαλώ να διορθώσεις εκείνο το: "ο κομπλεξισμος διακατέχει βλέπω αρκετούς Φλωρινιωτες", γιατί κανένας από αυτούς δεν είναι Φλωρινιώτης. Είναι κάτοικοι της πόλης τα τελευταία χρόνια. Οι Φλωρινιώτες ήξεραν και ξέρουν να εκτιμούν τις τέχνες. Γι' αυτό και η Φλώρινα έβγαλε και εηακολουθεί να παράγει καλλιτέχνες όλου του καλλιτεχνικού φάσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΄Λάζος ο βουνίσιος12 Οκτωβρίου 2015 στις 10:01 π.μ.

    Πέτρο άξιος ο γιός σου. Εύχομαι καλή σταδιοδρομία στον ίδιο αλλα και σε όλους του φοιτητές του ΤΕΕΤ να χτίσουν μια νέα Φλώρινα καλύτερη από αυτή που ζήσαμε εμείς. Είδα την αρκούδα και η τρομερή όψη της με εντυπωσίασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στα είπα και από κοντά ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ειλικρινά πώς μπορείτε ακόμα κι εδώ να κάνετε κακοπροαίρετα σχόλια δεν καταλαβαίνω(???) πολύ ωραίο και το έργο και το κείμενο συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χαιρετώ κατ' αρχάς όλη την Φλώρινα που έχω πολύ καιρό να επισκευτώ.!!!
    Το έργο με εντυπωσίασε όπως και το κείμενο , που με πολύ απλό αλλά και καυστικό τρόπο μεταφέρει την παρουσία του πρώην γύφτου στην σημερινή γυφτιά που μας διακατέχει.Τώρα γιά τον Κο Μπαρδάκα, δεν γνωρίζω πόσο ''γαλαζοαίματος'', ή από κούνιαή απο σό'ι'.....είναι , αλλά εύγε του και καλή συνέχεια του εύχομαι.....γιατί έκανε πραγματικά μία πολύ καλή αρχή κι αυτό είναι μεγάλη ευθύνη γιά τον ίδιο.
    ΧΑΤΖΗ Δ. ΛΙΑ (Δημότης Αμυνταίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.